Bizden Haberler

Vitrektomi ameliyatı  Kastamonu’da ilk kez yapıldı

Vitrektomi ameliyatı 

Kastamonu’da ilk kez yapıldı

 

▪️Kastamonu’da ileri derecede görme kaybı yaşayan hastalar, Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Göz Doktoru Op. Dr. Barış Kömür’ün yaptığı ‘vitrektomi’ ameliyatı ile tekrar sağlığına kavuşuyor. Kastamonu’da ilk kez yapılan göz arkası vitrektomi ameliyatı ile hastalar aylar sonra tekrar görebilmenin mutluluğunu yaşıyor.

 

Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Göz Doktoru Op. Dr. Barış Kömür, Kastamonu’da ilk kez göz arkası vitrektomi ameliyatını gerçekleştirdiğini açıkladı. 8 hastada yapılan vitrektomi ameliyatında başarılı sonuçların elde edildiğini belirten Kömür, hastaların artık diğer illere sevk edilmeden Kastamonu’da da ameliyat olabileceklerini belirtti.

“BİN 500’ÜN ÜZERİNDE VİTREKTOMİ AMELİYATI YAPTIM”

Vitrektomiyi, gözün arka kısmında geniş alandaki boşluğu dolduran jeli bulunduğu yerden ayırıp boşaltma işlemi olarak tanımlayan Op. Dr. Barış Kömür, “2015 yılında Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2017 yılında İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma hastanelerinde ilk vitrektomi ameliyatlarını gerçekleştirmiştik. Toplamda bin 500 üzerinde göz arkasını ilgilendiren zorluk derecesi yüksek, Türkiye'nin bazı büyük şehirlerinde sayılı merkezlerde yapılan göz arkası vitrektomi operasyonu gerçekleştirdik. Özellikle şeker hastaları, retina sinir ayrılması, retina dekolmanları, göz arkası kanamaları, sarı noktalarında zarlar, delikler ve ödemler, ters giden katarakt ameliyatları sonrası mercek kayması, dikişli mercek takılması ve arkaya parça düşmesi gibi hastalarda yapılan göz arkası vitrektomi ameliyatı için hastalar ildeki diğer hastaneler tarafından genellikle İstanbul veya Ankara'ya sevk edilmektedir.

Vitrektomi ameliyatlarında cerrahın tecrübesi çok önem arz etmektedir. Cerrahın tecrübesine bağlı olarak başlarda uzun sürmesi nedeniyle narkozlu genel anestezi ile yapılan ameliyatlar, cerrahın tecrübesi arttıkça daha kısa sürede ve lokal anestezi altında yapılmaktadır. Bizim tercihimiz 14 yaş üstü lokal anestezi olup, uygun hastalarda iğnesiz damla anestezisidir. Genel anestezi yaşlı hastalar için çoğu zaman risk oluşturmakta olduğundan retina yırtığı gibi acil ameliyatların lokal anestezi altında yapılması gerekebilmektedir” ifadelerini kullandı.

“SEKİZ HASTADA KALICI GÖZ KAYBETME RİSKİ ÖNLENDİ”

Vitrektomi ameliyatı ile kalıcı görme kaybının engellenebildiğini vurgulayan Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Göz Doktoru Op. Dr. Barış Kömür, şu bilgileri verdi: “İki aydan beri vitrektomi ameliyatlarını hastanemizde başlatmış bulunmaktayız. Tüm ameliyatlar narkoz verilmeden, lokal anestezi altında, nispeten kısa sürede ve dikişsiz olmak üzere, ilk olarak 8 hastamıza yaptığımız, 3 şekere bağlı göz içi kanama, 1 retina sinir ayrılması (dekolmanı), 2 göz içi lens kayması ve dikişli göz merceği yerleştirilmesi, 1 göz arkasına parça düşmesi, 1 göz arkası zar soyulması ameliyatları sonrası sonuçlarımız gayet güzel oldu. Hastalarımızın hepsi mutlu ve memnun, hepsinin görme düzeylerinde artma olup, kalıcı göz kaybetme riskleri önlendi.

“HASTALARIN İL DIŞINA GİTMELERİNE GEREK KALMADI”

Bundan sonra artık bu ameliyatların Kastamonu ilinde başarılı bir şekilde yapılabilmekte olduğundan, hastaların il dışına gitmelerine gerek kalmamıştır. Çeşitli hastanelerden Kastamonu dışına yönlendirilen hastaların, hastanemize ameliyatlar için telefonla danışmalarını öneririz. Bu ameliyatlardan 1.500'ün üzerinde yaptığımızdan çevre illerde yapılmayan vitrektomi ameliyatı için birçok hekimden fazla tecrübemiz oluşmuştur.”

(Haber: Mustafa Balcı)

Paylaş :

Tags: ,deneme