RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
Ramazan ayının ilk haftasını bitirmek üzereyken metabolizmada yavaşlamalar hissediyorsanız dikkat !
Uzun süreli açlık durumunda metabolizma yavaşlar ve vücut kilo almaya müsait hale gelir. Bu dönemde doğru ve sağlıklı beslenmek hem sindirim sistemini rahatlatacak hem de kilo kontrolünü sağlayacaktır.
-EN ÖNEMLİ ÖĞÜN SAHUR !
Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek yapılacak en doğru davranıştır. Sahurda yoğurt ,peynir ,yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler ,yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Özellikle susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır.
-İFTAR ÖĞÜNÜ DE EN AZ SAHUR KADAR ÖNEMLİ !
İftarda yemeğe ılık çorba ve bir adet hurma ile başlanmalıdır. Hurma, uzun süreli açlık sonrasında ani değişebilen kan şekerini dengeler. Ana yemeğe hemen geçmeyip, 10 dakika beklenmelidir. Ana yemek olarak kurubaklagil tercih edildiği durumlarda hazımsızlık yaşamamak için mutlaka kimyon ilave edilmelidir. Mevsim sebzeleri ile hazırlanmış bol yeşillikli bir salata, her iftar sofranızda bulunmalıdır.
-İFTARDA OLMAZSA OLMAZ TATLILAR !
Tatlı tercihini iftardan hemen sonra yapmak yerine, 1 – 1,5 saat sonrasında ara öğün olarak tercih etmelisiniz. Ağır ve şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları, sütlü tatlılar veya dondurma tüketmek daha sağlıklı olacaktır.
-SUSAMA HİSSİ OLMASA BİLE SU TÜKETMELİYİZ!
Gün içinde alınması gereken su miktarı, iftar- sahur arasında tamamlanmalıdır. En az 2- 2,5 lt su tüketimi sağlanmalıdır.
-KIZARTMA VE KAVURMA PİŞİRME YÖNTEMLERİNİ KULLANMAYIN!
Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına neden olacak kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçınılmalıdır