Hekim Makaleleri

GRİP (İNFLUENZA) Grip Nedir?

GRİP (İNFLUENZA)

Grip Nedir?

 

Grip (influenza) genellikle yıl içerisinde Eylül-Ekim ayından başlayarak Nisan ayına kadar olan dönemde sık görülen bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Her yıl dünyada yaklaşık 3-5 milyon kişiyi etkileyerek, 250-500 bin kişinin ölümüne sebep olur. COVID-19 sonrası maske mesafe ve izolasyon önlemlerinin kalkmasıyla birlikte geçen yıl grip virüslerinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde artışlar gözlenmişti.

Grip Enfeksiyonu Belirtileri - Soğuk Algınlığı  Farkları Nelerdir?

Soğuk alğınlığı, çeşitli virusler tarafınca oluşturulan, daha fazla görülen hafif seyirli üst solunum yolları enfeksiyonu tablosunu tanımlamak için kullanılırken, halk arasında ise grip (influenza) hastalığıda soğuk alğınlığı ile benzer tanımlama içerisinde kullanılmaktadır.

Grip, ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, yorgunluk, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır.Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır.

Soğuk algınlığı, ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen, ayakta atlatılabilen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karşılaştırılmamalıdır. En iyi tanı ise muayene ile konulabilir.

 

Grip nasıl bulaşır? Bulaşı nasıl engelleriz?

Grip (influenza) virusu damlacık yoluyla bulaşır. Öksürük ve hapşırık yoluyla virüs damlacık şeklinde yayılır. Bu damlacıkların ağız, burun ya da gözlerimize ulaşması ile hastalık bulaşır. Bu nedenle gripli bir kişi virusu etrafa yaymamak için öksürüp hapşırırken ağzını bir mendille veya kolları ile kapatmalıdır. Ellere hapşırmak en tehlikeli olanıdır. Ellere bulaşan virus buradan dokunulan her yere yayılır. Gripli kişi sık sık ellerini yıkamalıdır. Gribin toplumda yayılmaması için, virusun en çok saçıldığı hastalığın ilk günlerinde, okula, işe gidilmeyip evde istirahat edilmelidir.

Grip için tedaviler nelerdir?

 

Gribin tedavisinde antibiyotiğin yeri yoktur, öncelikle istirahat ve destek tedavisidir. Ateş düşürücü ilaçlar, bol sıvı alımı önerilir. Ancak grip belirtileriniz varsa ve risk grubundaysanız veya çok hastaysanız, hastalığınız konusunda endişeliyseniz, sağlık uzmanınızla iletişime geçmelisiniz. Gribinizi tedavi etmek için antiviral ilaçlara ihtiyacınız olabilir. Antiviral ilaçlar hastalığı hafifletebilir ve hasta olma sürenizi kısaltabilir. Ayrıca ciddi grip komplikasyonlarını önleyebilirler. Hastalandıktan sonraki 2 gün içinde başlanıldığında genellikle en iyi sonucu verirler.

Gripten nasıl korunurum?

Gribe yakalanmamak için sık el temizliği, sağlıklı beslenme, mevsime göre giyinme gibi kişisel önlemlerin yanı sıra özellikle risk altındaki kişiler için en etkili korunma yolu aşıdır.

Grip aşısı yaptırmalı mıyız? Ne zaman yapılmalıdır?

Grip aşısı her yıl Ekim ayından başlanarak Şubat ayına kadar  yaptırılabilir. Hastalığı oluşturan virüs DNA yapısını sık sık değiştirdiğinden hastalık geçirenler bağışıklık kazanamıyor. Bu nedenle riskli kişilerde aşının her yıl yenilenmesi gerekiyor. Bağışıklık aşıdan iki hafta sonra ortaya çıkıyor ve koruyuculuğu yüzde 70 civarındadır.

Ülkemizde hangi grip aşıları bulunmaktadır?

 

Ülkemizde dört ayrı influenza virus tipi içeren inaktive (cansız) influenza aşısı bulunmaktadır. Bu aşı ölü aşı olduğundan kesinlikle grip hastalığına yol açmaz. Riskli gruplara, Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu sıra dahilinde E-Nabızda tanımlanarak ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tanımlanmış bu riskli gruplar için grip aşısı, hastalıklarını/gebelik durumunu belirten sağlık raporuna dayanılarak her branştan hekimlerce reçete edildiğinde yılda bir defaya mahsus olmak üzere karşılanmaktadır.

Ülkemizde Grip Aşısı Aşağıda Belirtilen Durumlarda SGK Tarafından Karşılanmaktadır:

  • 65 yaş ve üzerindeki kişiler
  • Yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler
  • Gebeliğin 3. ayı tamamlanmış gebeler
  • Astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar
  • Diyabet dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı bulunanlar
  • Kronik böbrek yetmezliği olanlar
  • Kan hastalığı (hemoglobinopatisi vb.) olanlar
  • Bağışıklık sistemi yetmezliği olan veya bağışıklığı baskılayan tedavi alanlar
  • 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli aspirin (asetil salisilik asit) tedavisi alan çocuk ve ergenler

 

Paylaş :

Tags: ,deneme