Bizden Haberler

Çocuklarda 'erken ergenlik' alarmı!

Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Topaçoğlu, son zamanlarda çocuklarda görülen ‘erken ergenliğe’ dikkat çekti.

Ergenliğin, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Işıl Topaçoğlu, hem Türkiye'de, hem de dünyada 'erken ergenliğe' daha sık rastlanmaya başladığını belirterek, “Kızlarda 8, erkeklerde ise 9 yaşından önce ergenliğe ait belirtiler görülüyorsa, vakit kaybetmeden bir uzmana danışılmalı” dedi.

Ergenlikte çocukta fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan birçok değişim gözlendiğinin altını çizen Işıl Topaçoğlu, “Uzmanlar tarafından bu artış, gıdaların içinde bulunan hormon ve katkı maddeleri, iklim değişiklikleri, kullanılan plastik malzemeler ve oyuncakların içindeki hormon benzeri etki oluşturan kimyasallar sorumlu tutuluyor. Fast food tarzı ve yapay endüstri ürünleri ile beslenme alışkanlıkları obeziteye neden olarak vücut yağ oranını artırıp erken ergenliğe neden olabilir” diye konuştu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Topaçoğlu, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Ergenlik çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Bu dönemde fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan birçok değişim gözlenir. Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında 9-14 yaş arasıdır. Normalde ergenliğin ilk belirtisi kızlarda meme dokusunun büyümesidir. Bunu takiben genital bölge ve koltukaltı tüylenmesi görülür. Yaklaşık iki yıl sonra ilk adet kanamasının başlamasıyla ergenlik tamamlanır. Erkeklerde ise ilk belirti testislerin büyümesidir. Daha sonra bunu penis büyümesi, genital bölge ve koltukaltı tüylenmesi, seste kalınlaşma, vücut kas kitlesinin artışı ve erişkin görünüme ulaşması izler.

“ERKEN ERGENLİK KIZLARDA,

DAHA SIK GÖRÜLÜYOR”

Eğer ergenliğe ait bulgular kızlarda 8, erkeklerde ise 9 yaşından önce görülüyorsa çocuk erken ergenliğe giriyor olabilir. Erken ergenlik kızlarda erkeklerden daha sıktır ve çoğu zaman nedeni saptanamaz. Ancak bazen altta yatan çok önemli bir sorun da olabileceğinden mutlaka araştırılması gereklidir. Nadiren de olsa erken ergenliğin nedeni beyin tümörleri, beyin enfeksiyonları, böbreküstü bezi tümörleri, yumurtalık-testis tümörleri ya da hastalıkları olabilir.

Kızlarda her meme gelişimi ergenlik anlamına gelmez. Muayene, hormonlar ve kemik yaşı normalse olgular takip edilmelidir. Bazen kızlarda ergenlik tek taraflı meme büyümesi ile başlar ve diğer memede büyümenin başlaması 6 ayı bulabilir. Özellikle şişman çocuklarda hormonal meme büyümesi ile yağlanma nedeniyle büyüme karıştırılabilir. İlk meme büyümesi sırasında memede ağrı olabilir ve özellikle ağrı temas ile ortaya çıkar. Ergenlik belirtileri başladıktan sonraki 1 yıl içinde hızlı boy uzaması olur ve buna büyüme patlaması denir. Kızlar ergenlik döneminde yaklaşık 20-25 cm, adet kanaması sonrası 5-6 cm kadar uzar.

“NEDENİ NE OLURSA OLSUN ERKEN

ERGENLİK TEDAVİ EDİLMELİDİR”

Dünyada ve ülkemizde de son yıllarda erken ergenlik olguları artmaktadır. Aldığımız gıdalar içinde bulunan hormon ve katkı maddeleri, iklim değişiklikleri ve fiziksel koşullar, oyuncaklar içindeki hormon benzeri etki gösteren kimyasallar, kullanılan plastik malzemeler de erken ergenliği başlatabilmektedir. Fastfood tarzı ve yapay endüstri ürünleri ile beslenme alışkanlıkları obeziteye neden olarak vücut yağ oranını arttırıp erken ergenliğe yol açabilmektedir.

Nedeni ne olursa olsun erken ergenlik hem davranışsal hem psikososyal sorunlara, hem de boy kısalığına yol açtığından tedavi edilmelidir. Tedavide hormonların etkisiyle kemik büyüme kıkırdaklarının erkenden kapanıp boyunun kısa kalmasını engellemek ve çocukta oluşabilecek sosyal ve duygusal problemlerden çocuğu korumak amaçlanır.

“HORMON TEDAVİSİNİN KALICI BİR YAN ETKİSİ YOKTUR”

Tedaviye kız ve erkek çocukların ergenliğe normal girme zamanlarına kadar devam edilir. İlaç tedavisine son verilince ortalama 16 ay sonra normal olarak ergenliğe girer. Tedavide bu gelişimi önleyen hormon tedavisi yapılır. Ayda 1 kez veya 3 aylık enjeksiyonlarla uygulanan tedavi uygun yaşa gelip kesilince cinsel gelişim kaldığı yerden devam eder. Bu aşamada verilen hormon tedavisinin çocuklar üzerinde herhangi bir zararı ya da kalıcı bir etkisi kesinlikle yoktur.

Bir çocukta erken ergenlikten şüpheleniliyorsa altta yatan önemli sağlık sorunlarını atlamamak ve erken ergenliğe bağlı oluşacak olumsuz durumlardan yavrularımızı korumak için mutlaka geç kalmadan çocuk hekimine başvurmalıyız.”

(Haber: Mustafa Balcı)

Paylaş :