Bizden Haberler

Akupunkturla sigarayı  bırakmak mümkün!

- Sigaraya başlamak çok kolay olmasına karşın ne yazık ki bırakabilmek herkes için o kadar kolay olmayabiliyor. Ama artık zamanın geldiğine inanıyorsanız akupunktur sizin için bir çözüm yolu olabilir. Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Polikliniği Sorumlu Hekimi Dr. Erdem Arık, hastane bünyesinde açılan GETAT Polikliniği’nde akupunkturla sigarayı bırakma tedavisi uyguladıklarını ve iyi sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.

 

İnsan sağlığı üzerinde sayılamayacak kadar çok zararı bulunan sigara kullanımı önemli ve ciddi bir bağımlılık. Sigaraya başlamak çok kolay olmasına karşın ne yazık ki, bırakabilmek herkes için o kadar kolay olmayabiliyor.

Tüm bağımlılıklarda olduğu gibi sigara kullanımını bırakmak zorlayıcı olsa da imkansız değil. Ama artık zamanın geldiğine inanıyorsanız akupunktur sizin için bir çözüm yolu olabilir.

Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Polikliniği Sorumlu Hekimi Dr. Erdem Arık, hastane bünyesindeki GETAT Polikliniği’nde akupunkturla sigarayı bırakma tedavisi uyguladıklarını ve iyi sonuçlar elde ettiklerini ifade etti. Dr. Erdem Arık, sigarayı bırakma konusunda akupunkturun Dünya Sağlık Örgütü’nün de kabul ettiği en başarılı yöntemlerden biri olduğunu da vurguladı.

Dr. Erdem Arık, “Sigara; kanser, akciğer ve kalp hastalıkları gibi birçok sağlık probleminin nedenleri arasında yer almaktadır. Dünyada her 5 milyon, ülkemizde ise 100 binden fazla insanın ölümüne neden olmaktadır. Bu sayının 10 yıl sonra 200 binin üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin % 80’inin nedeni sigara. Akciğer kanseri ise kanser nedenli ölümlerin içinde birinci sırada yer almakta. Sigara KOAH, amfizem, bronşit gibi solunum sistemi hastalığına neden olduğu gibi kan dolaşımı ve damarlara da zarar vererek kalp krizi, dolaşım bozukluğu ve beyin damar rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Sigara içenlerde solunum sistemi rahatsızlığı geçirme riski 40 kata kadar artış gösteriyor. Kısaca sigara birçok hastalığın oluşum riskini artırmakta ve ortalama yaşam süresinin azalmasına neden olmaktadır” dedi.

“SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYEN KİŞİLERİN

KARARLI OLMALARI ÇOK ÖNEMLİ”

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) ile yani doğal yöntemlerle sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu, sigara bırakma tedavisinde, kulak ve vücut akupunkturu uyguladıklarını belirten Dr. Erdem Arık, “Hastanemizde açılan GETAT polikliniğinde doğal yöntemlerle tiryakilere sigarayı bıraktırabiliyoruz. Her şeyden önce akupunkturla sigarayı bırakmak isteyen kişilerin kararlı olmaları çok önemli. Üst üste üç gün akupunktur uygulanıyor, hatta çoğunlukla üçüncü seansa gerek kalmayabiliyor. Akupunktur sayesinde salgılanan serotonin ve endorfin,  nikotin isteğinin ortadan kalkmasını sağlıyor. Böylece ilk sigarasız günler, yani sigarayı bırakırken en kritik zaman dilimi olarak kabul edilen ilk 3 gün konforlu geçiyor. Bu kritik 3 günü geçirdikten sonra ihtiyaç duyulursa, bir sonraki hafta da bir veya iki kez akupunktur uygulanabilir. Seans sayısı kişiden kişiye değişebiliyor. Genelde 4 – 6 seans yeterli oluyor” ifadelerini kullandı.

“AKUPUNKTUR, SADECE

SERTİFİKALI DOKTORLAR

TARAFINDAN UYGULANABİLİR”

“Sigarayı bırakmak isteyen her yaştaki kişi tedaviye başlayabilir tedavide belli bir yaş aralığı yoktur” diyen Dr. Arık, yöntemle ilgili şu bilgileri verdi: “Sigarayı bırakan kişi aşırı stresli olabilir, yemek yeme isteği artabilir, konsantrasyonu düşebilir işte akupunktur tedavisi sizleri sigarayı bıraktırırken bu durumlarında ortaya çıkmasını engelleyecektir. Akupunktur; birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilen geleneksel bir yöntemdir. Birçok tedavide kullanıldığı gibi sigarayı bırakmada da destekleyici olarak kullanılmaktadır. İşlem doğru bir şekilde yapıldığında tamamen güvenli olup, acısız ve ağrısızdır. Akupunktur Türkiye'de sadece sertifikalı doktorlar tarafından uygulanır. Sigara içiciliğinden kurtulmak isteyen tiryakileri Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Polikliniğimize bekliyoruz.”

GETAT kapsamında yer alan uygulamalar ise şöyle: Akupunktur, ozon tedavisi, hacamat, mezoterapi, sülük tedavisi ve hipnoterapi.

(Haber: Mustafa Balcı)

Paylaş :