Bizden Haberler

Yenidoğan bebeklerde sünnet ve avantajları

 

 

Yenidoğan bebeklerde sünnet ve avantajları

Doğumu takiben ilk 30 günde yapılan sünnete Yenidoğan Sünneti(YDS) adı veriliyor. Tamamen lokal anestezi ile yapılabiliyor. Hiç genel anestezi gerektirmiyor! Yenidoğan bebeğin genel durumu henüz buna müsait değilse 3. ayını doldurmadan yine tamamen lokal anestezi ile (sadece sünnet bölgesine lokal anestezik krem ve lokal anestezik enjeksiyonu ile) Yenidoğan Sünneti yapılabiliyor fakat ilk 3 ay kaçırılmış ise erken sünnetin avantajlarından yararlanabilmek için 3. ay - 6. ay - 2 yaş arasında Sedasyon (Genel Anestezi) ile Erken Sünnet yapılabilir.

Faydaları: Sünnet eğer ilk 3 ay içinde yapılırsa hiç Genel Anestezi gerektirmez, tamamen lokal anestezi ile yapılabilir. Bebeğiniz psikolojik olarak sünnetten etkilenmez (potansiyel psikolojik travmanın olmaması), yara iyileşmesi hızla gerçekleşir. Kanama ve şişlik riski azalır, daha ince sütür materyali kullanılabilir, estetik olarak daha iyi sonuç alınabilir. Bebek küçük olduğundan bakımı daha kolay olur. Yenidoğan bebek anne sütü alırken rahatlıkla sakinleşebilir, ileri yaşlara oranla çok daha düşük komplikasyon oranlarına sahiptir. Ağrı hissi yaşamın ileri dönemlerine göre daha azdır. İdrar yolu enfeksiyon riski artmış, idrar yollarında darlık veya reflü gibi anomalileri olan bebeklerde ilk bir yılda geçirebileceği enfeksiyonları azaltarak muhtemel böbrek hasarına engel olmaktadır. 2 yaşından küçük çocuklarda yapılan bir çalışmada idrar yolu enfeksiyonlarını 3-10 kat azalttığı görülmüştür.

Amerikan Pediatri Akademisi’nin (AAP) 2012 yılı verilerine göre, Yenidoğan Sünnetinin (YDS) tıbbi faydaları risklerinden fazladır. (Üriner enfeksiyon, Fimozis, Balanit ... gibi riskleri anlamlı derecede azaltıyor.) Genelde Müslüman ülkelerde uygulansa da Amerika’da Yenidoğan Sünneti yaygın olarak yapılmaktadır. Amerika’da yenidoğan bebeklerin yaklaşık %60’ına sünnet yapılmaktadır ve halen YDS aşılar gibi koruyucu hekimlik amaçlarına uygun önemli bir uygulama olarak görülmektedir. Ayrıca İslami kaynaklarda Hz. Peygamber’in torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’i doğumlarının 7. (yedi) gününde sünnet ettirdiği bilgisi yer almaktadır.

Mevcut bilimsel veriler ışığında Yenidoğan Sünnetinin ilk 3 ay içinde yapılmasını öneriyoruz. Çünkü ilk 3 ay içinde hiç genel anestezi almadan sadece sünnet bölgesine lokal anestezik krem ve lokal anestezik enjeksiyonu ile sünnet yapılabilmektedir. Fakat erken sünnetin avantajlarından yararlanabilmek için 3. ay - 6. ay - 2 yaş arasında Sedasyon (Genel Anestezi) ile erken sünnet yapılabilir. Hiçbir problemi olmayan bebeklerde 1. hafta ile 1. ay arasında tamamen lokal anestezi ile Yenidoğan Sünneti yapıyoruz. Biz kendi pratiğimizde yenidoğan bebeğin sarılık, gaz çıkarma, şişkinlik gibi problemleri başlamadan yapılmasını veya bu problemleri varsa bu problemlerinin geçmesini bekleyip ancak ilk 3 ayını doldurmadan mümkünse 1-2. ay arasında bu mümkün değilse 2 -3. ay arasında (Genel Anestezisiz tamamen Lokal Anestezi ile) yapılmasını öneriyoruz.

Her cerrahi işlemde risk olmasına rağmen herhangi bir sağlık sorunu ve kanama ile ilgili problemi olmayan bir bebekte Lokal Anestezi ile yapılacak sünnetle gelişebilecek risk hemen hemen hiç yoktur. Yeni Doğan Sünneti 15-20 dakika sürmektedir. En ince sütür materyali kullanılabilmektedir. Bu yüzden daha estetiktir, iyileşme daha çabuktur. Sünnet sonrası anneden istediğimiz özel tek şey bebeği sık emzirmesi ve bezinin sık değiştirilmesidir! Emen bebeğin rahatlaması, gevşemesi, duygusal olarak da doyması ağrı hissini gidermede etkili oluyor, bu yüzden Yenidoğan Sünneti sonrası ağrı kesici ihtiyacı çok daha az olmaktadır. Yenidoğan bebek anne sütü emdiği için annenin vücudundan salgılanan hormonlar, proteinler, kan savunma elemanları(antikorlar) emzirme yolu ile bebeğe geçerek cerrahi yarada koruycu etki sağlar.

Bütün ebeveynler erken hamilelik döneminde Yenidoğan Sünneti (YDS) ve Erken Sünnet seçenekleri konusunda olabildiğince ayrıntılı biçimde bilgilendirilmelidir. Klinisyenler sünnet işlemi, uygulama yöntemleri, faydaları ve sünnet eğitimli kişiler tarafından steril şartlarsa gerçekleştirilmezse oluşabilecek zararları hakkında ayrıntılı ve tarafsız biçimde bilgilendirmelidir.

Op. Dr. Emin Kemal Küçük

Üroloji Uzmanı

Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi

 

Paylaş :